Jäätelöä Abun tapaan
1990-luvulla Lieksaan muuttanut pitkän linjan ravintolayrittäjä Abu El Bardi pyörittää nykyään kesäkahvilaa, jossa hän tarjoilee itse valmistamaansa jäätelöä.
Loppukesäinen Pielisentie Lieksan keskustassa on varsin vilkas iltapäivän tunteina ja yksi keskeisimpiä syitä vilkkaudelle löytyy kesätorilta, jossa Abellah "Abu" El Bardi pyörittää suosittua kesäkahvilaansa.
Tutut vakioasiakkaat ja hieman harvemmin kahvilassa vierailevat saavat Abulta aina ystävällistä palvelua sekä poikkeuksellisen maukasta artesaanijäätelöä makeannälkää tyydyttämään. Tarjolla on alati kehittyvä lista jäätelöitä, joita kuluneen kesän aikana kertyi noin 30 eri makua perinteisistä päärynästä ja vaniljasta eksoottisimpiin makuihin.
Jäätelönsä Abu tekee alusta lähtien käsityönä, joten se tietää kiireisiä ja pitkiä päiviä.
"Pastöroidaan maitoa, kermaa ja sokeria ja annetaan tekeytyä yön yli kylmässä. Seuraavana aamuna maustan massan halutuilla mauilla ja sitten jälkeen massa ajetaan jäätelökoneen läpi", El Bardi kuvaa artesaanijäätelöidensä valmistusprosessia.
Jäätelöiden lisäksi kahviossa on tarjolla erilaisia erikoiskahveja ja muita virvokkeita sekä pomppulinna perheen pienemmille.
Pelättyä pienempi shokki
Lieksaan Abu El Bardi muutti perheen perässä 1990-luvun puolivälissä. Alun perin Marokosta kotoisin oleva mies reissasi kuitenkin ensimmäiset vuodet töissä Joensuussa ja Kuopiossa.
"Alkuun oli pakko olla yrittäjänä isommissa kaupungeissa, mutta kun 2000-luvun alussa perustin tuohon torin laidalle ravintolan, niin sen jälkeen Lieksassa on pärjätty ihan hyvin", pitkän linjan yrittäjä tunnustaa.
Vaimon töiden myötä aikoinaan Lieksaan saapunut El Bardi muistelee ensi kosketuksensa Pielisen rantamaisemiin olleen jopa hieman pelottavan.
"Aluksi oli pieni shokki muuttaa isommalta paikkakunnalta tänne, mutta ei kuitenkaan niin iso kuin ennakolta pelkäsin. Hyvin täällä on viihdytty, eikä talvikaan ole ollut minkäänlainen ongelma", El Bardi naurahtaa.
Vaikka Lieksa on pienempi markkina-alue kuin esimerkiksi Joensuu tai Kuopio, niin El Bardi pitää kaupunkia yrittämisen kannalta parempana kuin isompia naapureitaan.
"Isommassa kaupungissa on aina myös isommat kulut, joten sen vuoksi täällä toiminta on ainakin minulla kannattavampaa. Varsinkin, jos tekee pitkää päivää", El Bardi sanoo.
Kahvilatoiminnan ohella hänellä on myös muun muassa ravintolakoneiden ja -laitteiden maahantuontia.
Kansainvälinen kaupunki
Kokeneen ravintolayrittäjän nykyinen jäätelökahvila syntyi pidemmän kehityskaaren ja yhden Italian matkan myötä, kun pomppulinnasta ja kahvilasta lähtenyt toiminta ei tyydyttänyt täysin El Bardia.
"Teolliset jäätelöt eivät oikein tuntuneet hyvälle ja sitten kävin Italiassa, jossa söin artesaanijäätelöä. Se maistui niin hyvälle, että pakkohan sitä oli itsekin kokeilla. Nyt minulla on toimiva konsepti, pomppulinnan, kahvilan ja jäätelön kera. Se toimisi isommallakin paikkakunnalla, mutta minusta on hyvä pysytellä täällä", El Bardi miettii.
Lieksassa pysymistä edesauttaa mukavat ihmiset, joihin El Bardi on päässyt tutustumaan kolmen vuosikymmenen aikana.
"Kunhan alussa pääsi sen tietyn seinän läpi ja tutustui paikallisiin, niin huomaa, että täällä on oikein mukavia ihmisiä. Hyvä täällä Lieksan rauhassa on asua. Lieksa on myös yllättävän kansainvälinen kaupunki, joten täällä viihtyy myös muualta tullutkin", suomalaistuneeksi itsensä kokeva yrittäjä päättää.